Gyűjtőkéményekről a kéményseprő szemével

A VGF talán a legszínvonalasabb szakmai lap, ezért fontosnak tartjuk, hogy hirdetéseink jelenjenek meg időnként. Jelenlétünk annál inkább indokolt, mert időnként szakmailag független szakmai cikkek is jelennek meg a minket leginkább érintő témakörben a gyűjtőkéményekkel kapcsolatos problémák megvitatására.

A következő cikkekben elmondja véleményét több szakmai nagyágyú:

  • Kocsis Krisztián a kéményseprők,
  • Keszthelyi István a tervezők,
  • Haszmann Iván a szakmai felügyelet -ÉMI- szempontjából vet fel kérdéseket és vázol megoldásokat.

Az elmúlt évek, különösen az elmúlt hónapok történései, kinyilatkoztatásai, továbbá a kéményseprők tapasztalatai a gyűjtő jellegű égéstermék-elvezetők kéménytechnikai piacán szükségessé teszik az alábbi gondolatok megfogalmazását.

Szinte már lerágott csont az épületgépészek, kéményseprő- és gázipari szereplők, kivitelezők, építészek, közös képviseletek rémálmaként felettük lebegő, a hagyományos, nyílt égésterű tüzelőberendezések égéstermék-elvezetésére szolgáló gyűjtőkémények problémaköre. Mégis, amikor valaki kíváncsi a témában publikált szakmai véleményekre, figyelemfelhívásokra, könnyen rátalálhat a VGF szaklap 2008. júniusi lapszámában megjelent, Gyűjtőkémény, avagy meddig ketyeg még az időzített bomba című cikkre.

Társszerzőként, 13 év távlatában elolvasva az abban foglaltakat, sajnos azt kell mondanom, hogy a helyzet, a bizonytalanság szintje semmit sem javult, sőt, ki lehet jelenteni, hogy az ErP-rendeletek hatására csak halmozódtak a gyűjtőkéményes házakban, lakásonkénti tüzelőberendezést üzemeltetni kívánók, felhasználók problémái.

A cikk további részeit a https://www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2021/marcius/6382-gyujtokemenyekrol-a-kemenysepro-szemevel oldalon olvashatják a szaklap előfizetői.