Gázkazáncserék

Miért szükséges kazánt cserélni?
Egy kazáncsere komoly anyagi terhet jelent egy háztartás költségvetésében, nézzük ezért meg milyen érvek merülnek fel egy új készülék beszerelése mellett:

Gazdaságossági szempont

Egy 15-20-30 éves kazán már nem tud gazdaságosan működni.

Gyári paraméterekre beszabályozott kondenzációs kazán min. 20-25%-al kevesebb gáz felhasználásával működik a régi hagyományos és turbós gázkészülékeknél. A tényleges megtakarítás jóval magasabb is lehet, mivel évtizedekkel ezelőtt tervezett-gyártott konstrukciók lecseréléséről van szó.

Igen, a régi készülékek sokkal egyszerűbbek voltak, szinte nem volt benne olyan alkatrész, ami elromolhatott. Az új kondenzációs kazánok jóval összetettebbek, de viszonylagos bonyolultságuk nem öncélú. A többlet berendezések, elektronikák mind azt a célt szolgálják, hogy gazdaságosabban, biztonságosabban működjenek. Csak abba gondoljunk bele, hogy a régi kazánokból a kéményen keresztül 100-120 C°-os égéstermék távozott, míg most 50 C° körüli a járatba kerülő égéstermék hőmérséklete. A két hőmérséklet közötti hőmennyiséget a kondenzációs készülék a fűtőkörnek adja át – jóval több hő hasznosul a gáz elégetéséből.

Egy gázfűtésre tervezett ingatlanban hosszabb távon továbbra is a meglévő gázkészülék cseréje a leggazdaságosabb megoldás, mivel az elektromos fűtési megoldások (elektromos kazán, klíma, elektromos fűtő panelek) üzemeltetései ma még jóval magasabb költséggel járnak, mint a korszerű gázkészülékek esetében. Vagy a gazdaságosabban üzemeltethető berendezéseknél (hőszivattyú) a beruházási költségek jóval magasabbak, mivel nem elegendő a készülékek cseréjét elvégezni, hanem az azonos komfort érdekében a hőleadó felületeket is nagy mértékben növelni kell. Ehhez nem elegendőek a radiátorok nagyobb méretre történő cseréi, hanem padló,- fal,- és mennyezet fűtés kialakítására is szükség lehet, amelyet utólagosan csak komoly átalakítási munkálatokkal lehet elvégezni.

Image

Életbiztonsági szempont

A helység levegőjét használó nyitott égésterű készülékek használata során az égéstermék elvezető rendszer hibája, vagy nem megfelelő égési levegő utánpótlás esetén közvetlen életveszély alakulhatott ki.  A súlyosan mérgező égéstermék a lakás légterébe kerülve nagy bajt tudott okozni. Az új kondenzációs kazánok már nem használják a lakás belső légterét. A zárt készülék nyomásálló csővezetéken keresztül kapja a külső légtérből az égéshez szükséges friss levegőt, és egy beépített ventilátor segítségével nyomja ki biztonságosan a kéményjáraton keresztül a szabadba. Amennyiben a kondenzációs készülék rendellenességet tapasztal, egy hibakód megjelenítésével figyelmeztet ill. megakadályozza a készülék működését, ezzel kezdeményezve szakember bevonását a probléma megoldásába.

Szerviz szempont

A régi készülékek alkatrész ellátása (tisztelet a kivételnek) már nem megfelelő. Magas áron, és többnyire csak bontott alkatrészekhez lehet jutni, amit jó esetben szakemberek átvizsgálnak, felújítanak. Egy régi készülék javítása manapság sok esetben meghaladja a készülék eredeti árát, vagy megközelíti egy új korszerű készülékét és ezt követően sem garantál a további hosszútávú működés.

Az újonnan felszerelt kondenzációs kazánokra üzembe helyezésük után 2-5 éves garanciát biztosítanak az éves karbantartások elvégeztetése esetén, a szerviz és gyári alkatrészellátásuk garantált.

Környezet tudatossági szempont

Az Uniós norma (Erp direktíva) bevezetése 2016-ban Magyarországon az energia hatékonysági szempontokon felül, legalább annyira környezetünk védelmét is szolgálja. A CO2, NO2, SO2 kibocsájtás mértékének csökkentése közös tisztább jövőnk érdekében történik.

Image

A kondenzációs gázkazán beépítésének menete

Specialitásunk a KREA K2+ rendszerrel felújított gyűjtőkéményeken történő kazáncsere, de családi házakban, társasházi lakásokban is nagy gyakorlattal - a gáz és a kéményes munkákat összehangolva - végezzük tevékenységünket.

A megrendelőnek nem kell attól tartania, hogy a cserét végrehajtó különböző szakmák képviselői a kivitelezés során bármilyen okból egymásra mutogatnának. A Diametrus Kft. a teljes cserefolyamatot a tervezéstől a kivitelezésen át az átadásig saját maga bonyolítja.

A munkafolyamat a következő

Felmérés – árajánlat – megrendelés – gázkészülék csere ( gázmunkák, kéménymunkák ugyanaznap) – kémény átadás – gázátadás – átvételi dokumentáció átadása megrendelőnek. (gázterv / gázkészülékcsere bejelentő, kéményseprő ipari szakvélemény, kivitelezői nyilatkozat, teljesítmény nyilatkozat)

Árajánlatkérés esetén irodai munkatársainkkal meg tudnak beszélni egy felmérési időpontot. A felmérés Budapest és közvetlen vonzáskörzetének területén ingyenes!

A felmérés adatainak alapján mérlegelve a helyszíni adottságokat, egyéni kívánságokat, anyagi lehetőségeket, segítséget nyújtunk az optimális kondenzációs készülék kiválasztásában. Vannak általunk favorizált készülékek, amelyek mellett elsősorban a kiváló minőség miatt döntöttünk, de figyelembe vettük a szervízháttér, alkatrész utánpótlás biztonságát és természetesen a jó gyártói-forgalmazói kapcsolatot. Mindezen szempontok alapján a Baxi, Viessmann, Wolf, Remeha, Bosch gázkészülékek az általunk ajánlott gázkészülékek, de ha a beépítés helyi adottságainak megfelel, akkor akár a Megrendelő saját beszerzéséből származó más típusú készülék beépítését is vállaljuk.

A felmérési adatok alapján szükség esetén előzetes hő és áramlástechnikai méretezést végzünk, így ha az ajánlott gázkészüléket az árajánlatban részletezett módon szereljük fel, akkor már biztos lesz a végén a sikeres gáz és kéményseprő-ipari műszaki átadás.

Minden esetben az érvényes előírások szerinti engedélyezési eljárásban engedélyeztetjük az általunk felszerelt gázkészülékeket.

Gyűjtőkéményeken történő készülékcserék esetén – (gáz)tervezői gázkészülékcsere eljárást,- egyedi kéményes gázkészülékcserék esetén – pedig egyszerűsített gázkészülékcsere eljárást alkalmazunk.

A fogyasztói vezeték módosítása esetén, meglévő gázmérő esetén - gáztervezői átvétellel,- új gázmérő esetén pedig előzetesen engedélyeztetett gáztervvel és gáz-meo átvétellel történik az engedélyezési eljárás.

Mind a négy esetben a teljes folyamatot koordináljuk, a megrendelőnek az előzetesen megadott időpontokban történő bejutás biztosításán kívül további teendője nincsen, a kivitelezéssel és az engedélyezési eljárással kapcsolatban.

Image

Tovább növeli az átadás biztonságát, hogy a gázipari átadást un. „tervezői átvétel”-lel végezzük. A tervező az árajánlatadástól, a kivitelezési munkákon át, a végső ellenőrzésig nyomon kíséri a gázkészülék csere folyamatát és a végén a megvalósult munkát rögzíti egy gáztervben. A gáztervet aláírásával hitelesíti, amivel igazolja, hogy a gázkészülék cseréje az érvényben levő előírásoknak megfelelően készült és benyújtja a területi gázszolgáltatóhoz, akik regisztrálják a cserét.

Gyűjtőkémények felújítása során a KREA K2+ rendszer beépítésével párhuzamosan végezzük a készülék cseréket. Amikorra a KREA K2+ rendszer a helyére kerül, addigra a készülékcsere is megtörténik, így délután már az új kondenzációs kazán állítja elő a fűtéshez és a melegvíz készítéshez szükséges hőmennyiséget. Az engedélyezi eljárás ebben az esetben a gyűjtőkémény felújítás műszaki átadásával párhuzamosan, de attól elkülönülve folyik.

Általános fizetési mód

Előleg fizetésére csak speciális igényű készülék megrendelése esetén tartunk igényt!

A munka megrendelése, szerződéskötés / írásban történő megrendelés és visszaigazolás (hivatalos megállapodás) után rögtön a munkavégzés következik, és csak ezt követően az elszámolásunk visszaigazolása szerinti módon nyújtjuk be a számlát a teljes kivitelezési díj 85%-ról. (ekkor az új gázkészülék már hivatalosan használható)

A fennmaradt 15% fizetése az átvételi dokumentumok átadásakor benyújtott számla alapján történik.

A két részlet kiszámlázása előtt a Megrendelő kap egy az árajánlatunk szerinti részletességgel kidolgozott elszámolást, amelyben már csak a ténylegesen elvégzett munkálatokkal és a beépített anyaggokat kalkulálunk. A ténylegesen megvalósult munkák költsége és az eredeti ajánlati összeg közötti eltérés, jellemzően csak néhány százalék és arra is van rendszeres példa, hogy a ténylegesen számlázott végösszeg kevesebb mint az ajánlati ár!

A gázkészülék cseréket az esetek döntő többségében egy nap alatt végezzük, cégen belül koordinálva a víz - gázszerelő, kéményszerelő, villanyszerelő, tervező munkáját. A reggel leszerelt régi készülék helyén délután már egy új kondenzációs kazán szolgáltatja a meleget!

Munkatársaink 2022 évben több mint 500 db kazáncserén tökéletesítették együttműködésüket.

Hagyományos egyedi kéményekre,  kondenzációs gyűjtőkéményekre, vegyes (turbós - kondenzációs) gyűjtőkéményekre (KREA K2+) , központi kazánházi kéményekre csatlakozó készülékek felszerelésével egyaránt foglalkozunk.

Az általunk ajánlott készülékek Bosch és Baxi gyártmányúak, ezekhez tudjuk a legjobb háttérszolgáltatást ( szervíz, üzembehelyezés) biztosítani.

Nem zárkózunk el egyéb gyártmányoktól sem, ha az adott beépítés műszakilag indokolható.

2020. évben 162 db kazántelepítését végeztük.

Image

Ismerje meg bővebben:

Készülékek

Tovább
This image for Image Layouts addon

Termosztátok

Tovább

Hírek, újdonságok a kémények világából

Cégünk egy újabb mérföldkőhöz ért, hiszen saját telephelyünkre költöztünk.

Cégünk egy újabb mérföldkőhöz ért, hiszen saját telephelyünkre költöztünk. Az új címünk, 1097 Budapest, Hentes u. 11-13., jól megközelíthető helyen található és könnyen elérhető

Bővebben ...

Szerelés vagy karbantartás? Nem mindegy!

Noha egyre több felhasználóban tudatosul, hogy a gázkészülékeket célszerű évente egyszer karbantartani, sok esetben mégsem hívnak szerelőt. Elbliccelik, mint a fogmosást a gyerekek. A következményeket könnyű kitalálni, akkor rohannak szakember után, amikor már „fájdalmassá válik” a helyzet, viszont még ekkor is úgy próbálják azt beállítani, hogy csupán egy kis takarításra vagy egyéb apró beavatkozásra lesz szükség. Javítás helyet karbantartásra invitálják tehát a szakembert, aki a helyszínen szembesül vele, mi is a helyzet valójában.

Bővebben ...

Gázkészülékek égőjének beszabályozása

Még a fűtésszereléshez valamelyest konyítók között is találni szép számmal olyanokat, akik úgy gondolják, egy gázkazánt elég csupán rákötni a rendszerre, s onnantól a berendezés teszi a dolgát a maga gyárilag beállított paraméterei, adottságai szerint. Nos, egy vegyes tüzelésű kazán tényleg így működik, a gázkazánok, különösen a modern, széles tartományú modulációra képes kondenzációs készülékek beüzemelése azonban a beállítást is magában foglalja, hiszen a gyári beállítások nem feltétlenül szolgálják a legoptimálisabb üzemet.

Bővebben ...