Légbeeresztő - égési levegő utánpótlás

 

szellozes4Levegő utánpótlása a tökéletes égéshez légbevezetőn keresztül - fokozott zárású ablakon1 köbméter földgáz elégéséhez 10 köbméter levegőre van szükség, amit a nyílt égésterű készülék a helyiségből szív be. Egy átfolyós vízmelegítő, vagy átlagos fali cirkó gázfogyasztása 2- 3 köbméter óránként. Ez annyit jelent, hogy egy ilyen készülék megfelelő üzeméhez legalább 20- 30 köbméter friss levegőnek kell bejutni a szabadból a helyiségbe. Ha ez a légmennyiség nem tud bejutni, akkor a készülékben az égés tökéletlenné válik, ami gazdaságtalan üzemhez, koromképződéshez, a szénmonoxid megnövekedéséhez, balesetveszélyhez vezet. Ha tökéletlen égés jeleit tapasztaljuk, célszerű körülnézni, hogy a szükséges mennyiségű égési levegő bejutása megoldott-e. Számos esetben tapasztaljuk, hogy a gázkészülék a szabadba vezető ajtó, ablak kinyitásakor szinte fellélegzik, a láng színe, nagysága megváltozik. Ekkor biztos, hogy zárt nyílászáróknál nem megoldott a szükséges égési levegő utánpótlása.

szellozes2Utólag felszerelt légbeeresztőNapjainkban egyre terjed a fokozott légzárású nyílászárók (pl műanyag ajtók, ablakok) beépítése. A nyílt égésterű gázkészülék szempontjából ez roppant kedvezőtlen, mert az égéshez szükséges levegő nem juthat be a külső térből. Ilyen nyílászárót a gázkészüléket tartalmazó helyiségen csak akkor szabad elhelyezni, ha az égési levegő pótlását biztosító légbevezető elemek is beépítésre kerülnek. Ezek méretét és fajtáját a szabványok és előírások határozzák meg, beépíthetőek az ablakkeretbe, vagy a falba is.

A fokozott zárású ablakok elterjedésével párhuzamosan a lakások penészesedési problémái is megsokasodtak. Megfelelő levegőellátás, átszellőzés nélkül a falakon kicsapódik a levegő páratartalma, vizesedést és gombásodást okoz. 

szellozes33A 21. századi lakásoknál már alapkövetelmény a korszerű szellőzőrendszerA nyitott égésterű gázkészülék biztonságos működéséhez szükséges légbeeresztő beépítési módját (falba vagy ablakba építhető), méretét az adott kéményhez és gázkészülékhez kapcsolódó, „hő és áramlástechnikai méretezés” határozza meg, amelynek mérnök által történő elkészítése a kéményseprőipari szakvélemény kiadásának feltétele.

A kémény működéséhez szükséges légbeeresztő elemnek, csak az ÉMI által erre a feladatra minősített termék lehet.

Egyéb levegőellátási probléma (penészesedés) esetén forduljanak áramlástechnikai szakemberhez, készítessen szellőzési tervet.

Légellátás = AERECO

 aereco vector logo

 

Hírek, újdonságok a kémények világából

Érik a kazán-krach Magyarországon: ezeknek a készülékeknek vége, méregdrága lesz a csere

Ma már létezik olyan kéményfelújítási rendszer, amiben vegyes üzemű készülékeket is működésre lehet bírni. Ezekben maradhatnak hagyományos gépek, és kondenzációsokat is be lehet szereltetni. Csupán egy hozzáértő mérnökre van szükség, aki megvizsgálja az adottságokat, és elmondja, milyen termékekkel lehet ezt kivételezni úgy, hogy az a jogszabályoknak is megfeleljen.

Bővebben ...
CONSTRUMA DÍJ 2021

CONSTRUMA DÍJ 2021 - KREA K2+ béléscső rendszer gyűjtőkémények korszerűsítéséhez

A KREA K2+ gyűjtőkémény bélelő rendszer, amely lehetővé teszi turbós és kondenzációs kazánok együttes kémény használatát 2021-ben – egyedüli magyarként - Construma díjat kapott! Különösen büszkék vagyunk rá, mert társaságunk is részt vett a rendszer kifejlesztésében és szakmai bevezetésében!

Bővebben ...
Van megoldás a gyűjtőkéményes készülékcserékre?

Van megoldás a gyűjtőkéményes készülékcserékre?

Nem létezik olyan kazántípus, amelyről kijelenthető, hogy biztosan illeszthető egycsatornás gyűjtőkéményhez. Mint ahogyan az sem, hogy az ilyen típusú füstelvezetőkön lehetetlen a készülékcsere. A megoldás a tervező kezében van, de szüksége van a kéményseprőkkel, a társasház többi lakójával és a készülékgyártóval való együttműködésre, de csak idő kérdése, hogy mikor válik szükségessé a kémény teljes átépítése.

Bővebben ...