Légbeeresztő - égési levegő utánpótlás

 

szellozes4Levegő utánpótlása a tökéletes égéshez légbevezetőn keresztül - fokozott zárású ablakon1 köbméter földgáz elégéséhez 10 köbméter levegőre van szükség, amit a nyílt égésterű készülék a helyiségből szív be. Egy átfolyós vízmelegítő, vagy átlagos fali cirkó gázfogyasztása 2- 3 köbméter óránként. Ez annyit jelent, hogy egy ilyen készülék megfelelő üzeméhez legalább 20- 30 köbméter friss levegőnek kell bejutni a szabadból a helyiségbe. Ha ez a légmennyiség nem tud bejutni, akkor a készülékben az égés tökéletlenné válik, ami gazdaságtalan üzemhez, koromképződéshez, a szénmonoxid megnövekedéséhez, balesetveszélyhez vezet. Ha tökéletlen égés jeleit tapasztaljuk, célszerű körülnézni, hogy a szükséges mennyiségű égési levegő bejutása megoldott-e. Számos esetben tapasztaljuk, hogy a gázkészülék a szabadba vezető ajtó, ablak kinyitásakor szinte fellélegzik, a láng színe, nagysága megváltozik. Ekkor biztos, hogy zárt nyílászáróknál nem megoldott a szükséges égési levegő utánpótlása.

szellozes2Utólag felszerelt légbeeresztőNapjainkban egyre terjed a fokozott légzárású nyílászárók (pl műanyag ajtók, ablakok) beépítése. A nyílt égésterű gázkészülék szempontjából ez roppant kedvezőtlen, mert az égéshez szükséges levegő nem juthat be a külső térből. Ilyen nyílászárót a gázkészüléket tartalmazó helyiségen csak akkor szabad elhelyezni, ha az égési levegő pótlását biztosító légbevezető elemek is beépítésre kerülnek. Ezek méretét és fajtáját a szabványok és előírások határozzák meg, beépíthetőek az ablakkeretbe, vagy a falba is.

A fokozott zárású ablakok elterjedésével párhuzamosan a lakások penészesedési problémái is megsokasodtak. Megfelelő levegőellátás, átszellőzés nélkül a falakon kicsapódik a levegő páratartalma, vizesedést és gombásodást okoz. 

szellozes33A 21. századi lakásoknál már alapkövetelmény a korszerű szellőzőrendszerA nyitott égésterű gázkészülék biztonságos működéséhez szükséges légbeeresztő beépítési módját (falba vagy ablakba építhető), méretét az adott kéményhez és gázkészülékhez kapcsolódó, „hő és áramlástechnikai méretezés” határozza meg, amelynek mérnök által történő elkészítése a kéményseprőipari szakvélemény kiadásának feltétele.

A kémény működéséhez szükséges légbeeresztő elemnek, csak az ÉMI által erre a feladatra minősített termék lehet.

Egyéb levegőellátási probléma (penészesedés) esetén forduljanak áramlástechnikai szakemberhez, készítessen szellőzési tervet.

Légellátás = AERECO

 aereco vector logo

 

Hírek, újdonságok a kémények világából

Cégünk egy újabb mérföldkőhöz ért, hiszen saját telephelyünkre költöztünk.

Cégünk egy újabb mérföldkőhöz ért, hiszen saját telephelyünkre költöztünk. Az új címünk, 1097 Budapest, Hentes u. 11-13., jól megközelíthető helyen található és könnyen elérhető

Bővebben ...

Szerelés vagy karbantartás? Nem mindegy!

Noha egyre több felhasználóban tudatosul, hogy a gázkészülékeket célszerű évente egyszer karbantartani, sok esetben mégsem hívnak szerelőt. Elbliccelik, mint a fogmosást a gyerekek. A következményeket könnyű kitalálni, akkor rohannak szakember után, amikor már „fájdalmassá válik” a helyzet, viszont még ekkor is úgy próbálják azt beállítani, hogy csupán egy kis takarításra vagy egyéb apró beavatkozásra lesz szükség. Javítás helyet karbantartásra invitálják tehát a szakembert, aki a helyszínen szembesül vele, mi is a helyzet valójában.

Bővebben ...

Gázkészülékek égőjének beszabályozása

Még a fűtésszereléshez valamelyest konyítók között is találni szép számmal olyanokat, akik úgy gondolják, egy gázkazánt elég csupán rákötni a rendszerre, s onnantól a berendezés teszi a dolgát a maga gyárilag beállított paraméterei, adottságai szerint. Nos, egy vegyes tüzelésű kazán tényleg így működik, a gázkazánok, különösen a modern, széles tartományú modulációra képes kondenzációs készülékek beüzemelése azonban a beállítást is magában foglalja, hiszen a gyári beállítások nem feltétlenül szolgálják a legoptimálisabb üzemet.

Bővebben ...