Termofor gyűjtőkémények

Budapesti Termofor gyűjtőkéményekBudapesti Termofor gyűjtőkémények

A termofor gyűjtőkémény eredeti feladata - szilárd tüzelés

A termofor gyűjtőkéményeknél válik talán legjobban el az eredeti tervezéskori feladat és a jelen korszerű technológiának való megfelelés.

Kezdetben a termofor gyűjtőkémények szilárd tüzelés égéstermékének elvezetésére készültek.

A magas füstgáz hőmérsékletű égéstermék hatására kellő huzat alakult ki a kéményben, így megfelelően tudott működni.

A termofor gyűjtőkémény nyílt égésterű készülékre

A gázfűtés elterjedésével kezdődtek a problémák, a gyűjtőkéményeket változatlan formában, nyilt égésterű gázkészülékek égéstermék elvezetésére kezdték használni. A szilárd tüzelésű beendezések helyett  felszerelt vízmelegítő készülékek égéstermék hőmérséklete jóval alacsonyabb, így a kisebb huzat miatt könnyebben előfordulhat visszáramlás, a gyűjtőkémény labilisan működik. A veszélyes állapoton némileg lehetett javítani a gyűjtőkémények bélelésével (általában Furanflex-el történt) és hőszigetelt toldatok felszerelésével és a megfelelő égési levegő utánpótlás kialakításával.Termofor gyűjtőkémények egy miskolci toronyházonTermofor gyűjtőkémények egy miskolci toronyházon

Az idő múlásával egyre nagyobb lett az igény a vízmelegítő-konvektoros fűtések korszerűsítésére, kombi kazánok felszerelésére. A gyűjtőkémények felújítását ettől kezdve ki kellett egészíteni huzatfokozó ventilátor telepítésével.

A termofor gyűjtőkémény kondenzációs kazánra

A döntő fordulat a gyűjtőkémény esetében is 2018. évhez kötődik: az energia hatékonysági és környezetvédelmi előírások ERP bevezetéséhez. Ettől az időponttól kezdve olyan szigorú előírások léptek hatályba, amelyeket csak kondenzációs kazánokkal tudnak teljesíteni. A gyűjtőkéményre kötött nyitott égésterű készülékeket már nem lehet hasonlóra kicserélni, csak kondenzációs készülék felszerelése kerülhet szóba.

A kondenzációs kazánok az égésterméküket a lakótértől elkülönülő csőrendszeren keresztül, beépített ventilátoruk segítségével létrehozott túlnyomás segítségével távolítják el a gyűjtőkéményen keresztül. A túlnyomás és a keletkező nagymennyiségű kondenzvíz miatt speciális kéményre van szükség.

A gyűjtőkémény felújításra van megfelelő módszer, de csak az összes a kéményre csatlakozó kazán együttes cseréjével! Az eltérő működési elv miatt a régi nyitott égésterű készülékek nem tudnak együttműködni a kondenzációs kazánokkal.

A felújításra megoldás:  KREA K2+ kondenzációs gyűjtőkémény rendszer!

A KREA K2+ rendszerrel töténő felújítás lehetővé teszi a termofor gyűjtőkéményeken is a kondenzációs kazánokra történő átállást.

A kémény felmérése és az utána történő méretezés alapján lehet eldönteni, hogy alkalmas-e koncentrikus rendszerré történő átalakításra, vagy az égési levegő beszívására csak az épület oldalfalán keresztül van lehetőség.

Magának a rendszernek a beépítése hasonló módon történik, mint a Vegyes gyűjtőkémény - KREA K2+ fejezetben az LAS gyűjtőkéményekre részletezett eljárás, de termofor kémények esetében ez együtt jár az összes kazán lecserélésével.   

Társaságunk gázkészülékek cseréjével is foglalkozik, melyről többet a Gázkazán csere fejezetünkben olvashat.

 

 

Hírek, újdonságok a kémények világából

Cégünk egy újabb mérföldkőhöz ért, hiszen saját telephelyünkre költöztünk.

Cégünk egy újabb mérföldkőhöz ért, hiszen saját telephelyünkre költöztünk. Az új címünk, 1097 Budapest, Hentes u. 11-13., jól megközelíthető helyen található és könnyen elérhető

Bővebben ...

Szerelés vagy karbantartás? Nem mindegy!

Noha egyre több felhasználóban tudatosul, hogy a gázkészülékeket célszerű évente egyszer karbantartani, sok esetben mégsem hívnak szerelőt. Elbliccelik, mint a fogmosást a gyerekek. A következményeket könnyű kitalálni, akkor rohannak szakember után, amikor már „fájdalmassá válik” a helyzet, viszont még ekkor is úgy próbálják azt beállítani, hogy csupán egy kis takarításra vagy egyéb apró beavatkozásra lesz szükség. Javítás helyet karbantartásra invitálják tehát a szakembert, aki a helyszínen szembesül vele, mi is a helyzet valójában.

Bővebben ...

Gázkészülékek égőjének beszabályozása

Még a fűtésszereléshez valamelyest konyítók között is találni szép számmal olyanokat, akik úgy gondolják, egy gázkazánt elég csupán rákötni a rendszerre, s onnantól a berendezés teszi a dolgát a maga gyárilag beállított paraméterei, adottságai szerint. Nos, egy vegyes tüzelésű kazán tényleg így működik, a gázkazánok, különösen a modern, széles tartományú modulációra képes kondenzációs készülékek beüzemelése azonban a beállítást is magában foglalja, hiszen a gyári beállítások nem feltétlenül szolgálják a legoptimálisabb üzemet.

Bővebben ...