Termofor gyűjtőkémények

Budapesti Termofor gyűjtőkéményekBudapesti Termofor gyűjtőkémények

A termofor gyűjtőkémény eredeti feladata - szilárd tüzelés

A termofor gyűjtőkéményeknél válik talán legjobban el az eredeti tervezéskori feladat és a jelen korszerű technológiának való megfelelés.

Kezdetben a termofor gyűjtőkémények szilárd tüzelés égéstermékének elvezetésére készültek.

A magas füstgáz hőmérsékletű égéstermék hatására kellő huzat alakult ki a kéményben, így megfelelően tudott működni.

A termofor gyűjtőkémény nyílt égésterű készülékre

A gázfűtés elterjedésével kezdődtek a problémák, a gyűjtőkéményeket változatlan formában, nyilt égésterű gázkészülékek égéstermék elvezetésére kezdték használni. A szilárd tüzelésű beendezések helyett  felszerelt vízmelegítő készülékek égéstermék hőmérséklete jóval alacsonyabb, így a kisebb huzat miatt könnyebben előfordulhat visszáramlás, a gyűjtőkémény labilisan működik. A veszélyes állapoton némileg lehetett javítani a gyűjtőkémények bélelésével (általában Furanflex-el történt) és hőszigetelt toldatok felszerelésével és a megfelelő égési levegő utánpótlás kialakításával.Termofor gyűjtőkémények egy miskolci toronyházonTermofor gyűjtőkémények egy miskolci toronyházon

Az idő múlásával egyre nagyobb lett az igény a vízmelegítő-konvektoros fűtések korszerűsítésére, kombi kazánok felszerelésére. A gyűjtőkémények felújítását ettől kezdve ki kellett egészíteni huzatfokozó ventilátor telepítésével.

A termofor gyűjtőkémény kondenzációs kazánra

A döntő fordulat a gyűjtőkémény esetében is 2018. évhez kötődik: az energia hatékonysági és környezetvédelmi előírások ERP bevezetéséhez. Ettől az időponttól kezdve olyan szigorú előírások léptek hatályba, amelyeket csak kondenzációs kazánokkal tudnak teljesíteni. A gyűjtőkéményre kötött nyitott égésterű készülékeket már nem lehet hasonlóra kicserélni, csak kondenzációs készülék felszerelése kerülhet szóba.

A kondenzációs kazánok az égésterméküket a lakótértől elkülönülő csőrendszeren keresztül, beépített ventilátoruk segítségével létrehozott túlnyomás segítségével távolítják el a gyűjtőkéményen keresztül. A túlnyomás és a keletkező nagymennyiségű kondenzvíz miatt speciális kéményre van szükség.

A gyűjtőkémény felújításra van megfelelő módszer, de csak az összes a kéményre csatlakozó kazán együttes cseréjével! Az eltérő működési elv miatt a régi nyitott égésterű készülékek nem tudnak együttműködni a kondenzációs kazánokkal.

A felújításra megoldás:  KREA K2+ kondenzációs gyűjtőkémény rendszer!

A KREA K2+ rendszerrel töténő felújítás lehetővé teszi a termofor gyűjtőkéményeken is a kondenzációs kazánokra történő átállást.

A kémény felmérése és az utána történő méretezés alapján lehet eldönteni, hogy alkalmas-e koncentrikus rendszerré történő átalakításra, vagy az égési levegő beszívására csak az épület oldalfalán keresztül van lehetőség.

Magának a rendszernek a beépítése hasonló módon történik, mint a Vegyes gyűjtőkémény - KREA K2+ fejezetben az LAS gyűjtőkéményekre részletezett eljárás, de termofor kémények esetében ez együtt jár az összes kazán lecserélésével.   

Társaságunk gázkészülékek cseréjével is foglalkozik, melyről többet a Gázkazán csere fejezetünkben olvashat.

 

 

Hírek, újdonságok a kémények világából

Érik a kazán-krach Magyarországon: ezeknek a készülékeknek vége, méregdrága lesz a csere

Ma már létezik olyan kéményfelújítási rendszer, amiben vegyes üzemű készülékeket is működésre lehet bírni. Ezekben maradhatnak hagyományos gépek, és kondenzációsokat is be lehet szereltetni. Csupán egy hozzáértő mérnökre van szükség, aki megvizsgálja az adottságokat, és elmondja, milyen termékekkel lehet ezt kivételezni úgy, hogy az a jogszabályoknak is megfeleljen.

Bővebben ...
CONSTRUMA DÍJ 2021

CONSTRUMA DÍJ 2021 - KREA K2+ béléscső rendszer gyűjtőkémények korszerűsítéséhez

A KREA K2+ gyűjtőkémény bélelő rendszer, amely lehetővé teszi turbós és kondenzációs kazánok együttes kémény használatát 2021-ben – egyedüli magyarként - Construma díjat kapott! Különösen büszkék vagyunk rá, mert társaságunk is részt vett a rendszer kifejlesztésében és szakmai bevezetésében!

Bővebben ...
Van megoldás a gyűjtőkéményes készülékcserékre?

Van megoldás a gyűjtőkéményes készülékcserékre?

Nem létezik olyan kazántípus, amelyről kijelenthető, hogy biztosan illeszthető egycsatornás gyűjtőkéményhez. Mint ahogyan az sem, hogy az ilyen típusú füstelvezetőkön lehetetlen a készülékcsere. A megoldás a tervező kezében van, de szüksége van a kéményseprőkkel, a társasház többi lakójával és a készülékgyártóval való együttműködésre, de csak idő kérdése, hogy mikor válik szükségessé a kémény teljes átépítése.

Bővebben ...