Gázkészülékek égőjének beszabályozása

Gázkészülékek égőjének beszabályozása

Még a fűtésszereléshez valamelyest konyítók között is találni szép számmal olyanokat, akik úgy gondolják, egy gázkazánt elég csupán rákötni a rendszerre, s onnantól a berendezés teszi a dolgát a maga gyárilag beállított paraméterei, adottságai szerint. Nos, egy vegyes tüzelésű kazán tényleg így működik, a gázkazánok, különösen a modern, széles tartományú modulációra képes kondenzációs készülékek beüzemelése azonban a beállítást is magában foglalja, hiszen a gyári beállítások nem feltétlenül szolgálják a legoptimálisabb üzemet.

A VGF&HKL szaklap a részletekbe menően foglalkozott a témával Lantos Tivadar Gázkészülékek beállításának fontossága című cikkében. Az írásból kiderül egyebek mellett, hogy egy tüzelőberendezés beállítása akkor megfelelő, ha az égésben résztvevő anyagok mind teljesebben elégnek. Ez eddig világos, de hogyan tudunk erről megbizonyosodni? A válasz az, hogy egy megfelelő füstgázelemző műszer használatával. Ez megállapítja a tüzelőberendezésből távozó füstgáz összetételét, ez alapján pedig a szükséges beállítások elvégezhetők a gázszelepen. Koncentrikus kéményrendszerek esetén működés közben vizsgálható az elvezető rendszer tömörsége is, méghozzá beszívott levegő-oldalon történő oxigénméréssel. Nyílt égésterű berendezések esetén a füstgáz-visszaáramlás is diagnosztizálható a környezeti CO-mérés funkció révén.

A korszerű füstgázelemzők statikus és differenciálnyomást is tudnak mérni, így a régebbi nyílt égésterű készülékeket is beállíthatjuk ugyanazzal a műszerrel. Az eljárás ugyanaz, csak ebben az esetben nem a CO2 százalékos értékét figyeljük, hanem a nyomást mbar-ban megadva. Ha ezeket az értékeket pontosan beállítjuk, akkor a készülék jóval takarékosabban, és hosszabb élettartammal fog üzemelni. Az éves karbantartások során is célszerű megvizsgálni a tüzelőberendezés működési paramétereit, mert az értékek „elmászhatnak”. A kopó alkatrészek miatt új beállításokra lehet szükség.

A gázkészülékek égőjének beszabályzásáról további részletek a VGF&HKL szaklap cikkében!