Fatüzelés

Vegyes tzels

Reneszánszát éli napjainkban a fával és egyéb szilárd anyagokkal történő tüzelés. A gázár folyamatos emelkedése miatt egyre több hagyományos cserépkályha, kemence épül a gázfűtés kiegészítésére/kiváltására, de méltán népszerűek a hangulatos kandallók is.

A legtöbb lakás rendelkezik tartalék kéménykürtővel, amely bélelés után alkalmassá tehető a vegyes tüzelés égéstermékének biztonságos elvezetésére.

A legkézenfekvőbb tüzelőanyag a tűzifa, azonban elégetése során (főleg ha nem teljesen kiszárított) csersav, kátrány és egyéb anyagok keletkeznek. Ha ez a kondenzátum beivódik a falakba, lehetetlen onnan eltávolítani. Átszivárog a téglákon, makacs elszíneződéseket okoz, illetve kellemetlen bűzt áraszt magából. Mindezektől és a mérgező füstgáz beszivárgásától tehát meg kell védeni a lakóteret és a lakókat.

Ezt a feladatot látja el a kéménybélelés.

Az épített tégla kürtők védelmét a járatok bélelésével lehet megoldani.

A bélelésre többféle megoldás létezik, társaságunk az alábbi módszereket ajánlja:

Acél bélelés

A merev acél csővel történő bélelést járatok esetében ajánljuk, ahol a kürtő megfelelően nagyméretű és egyenes ahhoz, hogy a merev elemeket roncsolás és bontás nélkül be lehessen helyezni.

Kivitelezéshez a Tricox (logó) vegyestüzelésre minősített nemesacél bélelőrendszerét használjuk

Az acél idomok tokkal kapcsolódnak egymáshoz, speciális falvastagsággal rendelkeznek (min 1 mm)

 

FuranFlex RWV eljárás

A Kompozítor Kft már hagyományosnak mondható gázkémények bélelésére használt műanyag kompozit anyagot továbbfejlesztette és vegyes tüzelésre alkalmassá tette.

Beépítése hasonlóan történik mint a közismert FuraFlex esetében. A hosszában félbehajtott tömlőt a kürtőbe való beengedése után levegővel felfújva a tömlő felveszi a kéményjárat alakját. A felfújt tömlő 3-4 órán keresztül történő gőzös keményítése során a polimerizáció megtörténik, a kémény használható állapotba kerül

Alkalmazási területe az elhúzásos, rosszállapotú kürtők bélelése

A fatüzelés helyes használata

Az új típusú FuranFlex HHR kémény béléscső prototípus fejlesztése

A Kompozítor Kft, Kecskeméthy Géza gépészmérnök, alapító vezetésével, a kétezres évek elején kifejlesztett egy hőre keményedő speciális kompozit műanyagot, amellyel forradalmasította a gázkémények felújítási technológiáját. A találmány rövid idő alatt elterjedt Magyarországon, de rendkívüli népszerűségre tett szert  több európai országban és az USA-ban is. A társaság azóta is folyamatosan fejleszti termékeit, egyre több szakterületen nyújt új megoldási lehetőséget – szellőző rendszerek, csapadék elvezető rendszerek felújítása - mind, mind új fejlesztés eredménye.

Az alábbi írásból kiderül, milyen összetett tevékenység, hosszú folyamat eredménye egy-egy speciális célra felhasználható anyag kifejlesztése.

Az új típusú FuranFlex HHR kémény béléscső prototípus fejlesztése

 

Kémény kalkulátor

Építkezés, felújítás vagy a fűtésrendszer korszerűsítése során az egyik legfontosabb döntések egyike a megfelelő kémény kiválasztása. Ahhoz, hogy a kémény optimálisan teljesítsen és biztonságos legyen, számos tényezőt kell figyelembe vennie. Egyedi kéményeink között találhatóak nyílt illetve zárt égésterű készülékek, valamint fatüzeléses kémények is. Gyűjtőkéményeink között pedig, vegyes KREA K2+ kémények és termofor gyűjtőkémények is.

Kémény kalkulátorunk megkönnyíti Ön számára a megfelelő kémény kiválasztását, típus és ár szerint is egyaránt. A szükséges adatok megadása után könnyedén rendelkezésére áll az Ön igényeit maximálisan kielégítő készülék , így nem kell aggódnia, hogy nem tudja melyik a megfelelő kémény otthonában.

Tovább a kémény kalkulátorra

Hírek, újdonságok a kémények világából

Cégünk egy újabb mérföldkőhöz ért, hiszen saját telephelyünkre költöztünk.

Cégünk egy újabb mérföldkőhöz ért, hiszen saját telephelyünkre költöztünk. Az új címünk, 1097 Budapest, Hentes u. 11-13., jól megközelíthető helyen található és könnyen elérhető

Bővebben ...

Szerelés vagy karbantartás? Nem mindegy!

Noha egyre több felhasználóban tudatosul, hogy a gázkészülékeket célszerű évente egyszer karbantartani, sok esetben mégsem hívnak szerelőt. Elbliccelik, mint a fogmosást a gyerekek. A következményeket könnyű kitalálni, akkor rohannak szakember után, amikor már „fájdalmassá válik” a helyzet, viszont még ekkor is úgy próbálják azt beállítani, hogy csupán egy kis takarításra vagy egyéb apró beavatkozásra lesz szükség. Javítás helyet karbantartásra invitálják tehát a szakembert, aki a helyszínen szembesül vele, mi is a helyzet valójában.

Bővebben ...

Gázkészülékek égőjének beszabályozása

Még a fűtésszereléshez valamelyest konyítók között is találni szép számmal olyanokat, akik úgy gondolják, egy gázkazánt elég csupán rákötni a rendszerre, s onnantól a berendezés teszi a dolgát a maga gyárilag beállított paraméterei, adottságai szerint. Nos, egy vegyes tüzelésű kazán tényleg így működik, a gázkazánok, különösen a modern, széles tartományú modulációra képes kondenzációs készülékek beüzemelése azonban a beállítást is magában foglalja, hiszen a gyári beállítások nem feltétlenül szolgálják a legoptimálisabb üzemet.

Bővebben ...