Fatüzelés

Vegyes tzels

Reneszánszát éli napjainkban a fával és egyéb szilárd anyagokkal történő tüzelés. A gázár folyamatos emelkedése miatt egyre több hagyományos cserépkályha, kemence épül a gázfűtés kiegészítésére/kiváltására, de méltán népszerűek a hangulatos kandallók is.

A legtöbb lakás rendelkezik tartalék kéménykürtővel, amely bélelés után alkalmassá tehető a vegyes tüzelés égéstermékének biztonságos elvezetésére.

A legkézenfekvőbb tüzelőanyag a tűzifa, azonban elégetése során (főleg ha nem teljesen kiszárított) csersav, kátrány és egyéb anyagok keletkeznek. Ha ez a kondenzátum beivódik a falakba, lehetetlen onnan eltávolítani. Átszivárog a téglákon, makacs elszíneződéseket okoz, illetve kellemetlen bűzt áraszt magából. Mindezektől és a mérgező füstgáz beszivárgásától tehát meg kell védeni a lakóteret és a lakókat.

Ezt a feladatot látja el a kéménybélelés.

Az épített tégla kürtők védelmét a járatok bélelésével lehet megoldani.

A bélelésre többféle megoldás létezik, társaságunk az alábbi módszereket ajánlja:

Acél bélelés

A merev acél csővel történő bélelést járatok esetében ajánljuk, ahol a kürtő megfelelően nagyméretű és egyenes ahhoz, hogy a merev elemeket roncsolás és bontás nélkül be lehessen helyezni.

Kivitelezéshez a Tricox (logó) vegyestüzelésre minősített nemesacél bélelőrendszerét használjuk

Az acél idomok tokkal kapcsolódnak egymáshoz, speciális falvastagsággal rendelkeznek (min 1 mm)

 

FuranFlex RWV eljárás

A Kompozítor Kft már hagyományosnak mondható gázkémények bélelésére használt műanyag kompozit anyagot továbbfejlesztette és vegyes tüzelésre alkalmassá tette.

Beépítése hasonlóan történik mint a közismert FuraFlex esetében. A hosszában félbehajtott tömlőt a kürtőbe való beengedése után levegővel felfújva a tömlő felveszi a kéményjárat alakját. A felfújt tömlő 3-4 órán keresztül történő gőzös keményítése során a polimerizáció megtörténik, a kémény használható állapotba kerül

Alkalmazási területe az elhúzásos, rosszállapotú kürtők bélelése

A fatüzelés helyes használata

 

 

Hírek, újdonságok a kémények világából

Érik a kazán-krach Magyarországon: ezeknek a készülékeknek vége, méregdrága lesz a csere

Ma már létezik olyan kéményfelújítási rendszer, amiben vegyes üzemű készülékeket is működésre lehet bírni. Ezekben maradhatnak hagyományos gépek, és kondenzációsokat is be lehet szereltetni. Csupán egy hozzáértő mérnökre van szükség, aki megvizsgálja az adottságokat, és elmondja, milyen termékekkel lehet ezt kivételezni úgy, hogy az a jogszabályoknak is megfeleljen.

Bővebben ...
CONSTRUMA DÍJ 2021

CONSTRUMA DÍJ 2021 - KREA K2+ béléscső rendszer gyűjtőkémények korszerűsítéséhez

A KREA K2+ gyűjtőkémény bélelő rendszer, amely lehetővé teszi turbós és kondenzációs kazánok együttes kémény használatát 2021-ben – egyedüli magyarként - Construma díjat kapott! Különösen büszkék vagyunk rá, mert társaságunk is részt vett a rendszer kifejlesztésében és szakmai bevezetésében!

Bővebben ...
Van megoldás a gyűjtőkéményes készülékcserékre?

Van megoldás a gyűjtőkéményes készülékcserékre?

Nem létezik olyan kazántípus, amelyről kijelenthető, hogy biztosan illeszthető egycsatornás gyűjtőkéményhez. Mint ahogyan az sem, hogy az ilyen típusú füstelvezetőkön lehetetlen a készülékcsere. A megoldás a tervező kezében van, de szüksége van a kéményseprőkkel, a társasház többi lakójával és a készülékgyártóval való együttműködésre, de csak idő kérdése, hogy mikor válik szükségessé a kémény teljes átépítése.

Bővebben ...