Fatüzelés

Vegyes tzels

Reneszánszát éli napjainkban a fával és egyéb szilárd anyagokkal történő tüzelés. A gázár folyamatos emelkedése miatt egyre több hagyományos cserépkályha, kemence épül a gázfűtés kiegészítésére/kiváltására, de méltán népszerűek a hangulatos kandallók is.

A legtöbb lakás rendelkezik tartalék kéménykürtővel, amely bélelés után alkalmassá tehető a vegyes tüzelés égéstermékének biztonságos elvezetésére.

A legkézenfekvőbb tüzelőanyag a tűzifa, azonban elégetése során (főleg ha nem teljesen kiszárított) csersav, kátrány és egyéb anyagok keletkeznek. Ha ez a kondenzátum beivódik a falakba, lehetetlen onnan eltávolítani. Átszivárog a téglákon, makacs elszíneződéseket okoz, illetve kellemetlen bűzt áraszt magából. Mindezektől és a mérgező füstgáz beszivárgásától tehát meg kell védeni a lakóteret és a lakókat.

Ezt a feladatot látja el a kéménybélelés.

Az épített tégla kürtők védelmét a járatok bélelésével lehet megoldani.

A bélelésre többféle megoldás létezik, társaságunk az alábbi módszereket ajánlja:

Acél bélelés

A merev acél csővel történő bélelést járatok esetében ajánljuk, ahol a kürtő megfelelően nagyméretű és egyenes ahhoz, hogy a merev elemeket roncsolás és bontás nélkül be lehessen helyezni.

Kivitelezéshez a Tricox (logó) vegyestüzelésre minősített nemesacél bélelőrendszerét használjuk

Az acél idomok tokkal kapcsolódnak egymáshoz, speciális falvastagsággal rendelkeznek (min 1 mm)

 

FuranFlex RWV eljárás

A Kompozítor Kft már hagyományosnak mondható gázkémények bélelésére használt műanyag kompozit anyagot továbbfejlesztette és vegyes tüzelésre alkalmassá tette.

Beépítése hasonlóan történik mint a közismert FuraFlex esetében. A hosszában félbehajtott tömlőt a kürtőbe való beengedése után levegővel felfújva a tömlő felveszi a kéményjárat alakját. A felfújt tömlő 3-4 órán keresztül történő gőzös keményítése során a polimerizáció megtörténik, a kémény használható állapotba kerül

Alkalmazási területe az elhúzásos, rosszállapotú kürtők bélelése

A fatüzelés helyes használata

 

 


Nyomtatás