Az új típusú FuranFlex HHR kémény béléscső prototípus fejlesztése

Az új típusú FuranFlex HHR kémény béléscső prototípus fejlesztése

A Kompozítor Kft, Kecskeméthy Géza gépészmérnök, alapító vezetésével, a kétezres évek elején kifejlesztett egy hőre keményedő speciális kompozit műanyagot, amellyel forradalmasította a gázkémények felújítási technológiáját. A találmány rövid idő alatt elterjedt Magyarországon, de rendkívüli népszerűségre tett szert  több európai országban és az USA-ban is. A társaság azóta is folyamatosan fejleszti termékeit, egyre több szakterületen nyújt új megoldási lehetőséget – szellőző rendszerek, csapadék elvezető rendszerek felújítása - mind, mind új fejlesztés eredménye.

Az alábbi írásból kiderül, milyen összetett tevékenység, hosszú folyamat eredménye egy-egy speciális célra felhasználható anyag kifejlesztése.

A Kompozitor Kft. 2017-ben határozta el a FuranFlex technológia tudásbázisára építve egy új, megnövelt hőállóságú kéménybélelő kompozit termék, a FuranFlex HHR fantázianevű kémény béléscső kifejlesztését. Az új típusú kompozit kémény béléscső nagyobb hőterhelésnek kitett fa, pellet vagy széntüzelésű kazánok kéményeinek bélelésére alkalmas. Erre azért van szükség, mert a szilárd tüzelőanyag égetése esetén a kémény belső fala lényegesen nagyobb terhelésnek van kitéve mind a magas hőmérséklet, mind agresszív kondezátum formájában, mint egyéb fűtési módokban.

Az új kéménytípus fejlesztése azóta sikeresen lezárult, a társaság már második éve sikeresen értékesíti a terméket. A kifejlesztett HHR kompozit béléscső teljesen új elveken alapuló kompozit termék. Képes azt a többlet hőterhelést és agresszívabb csapadék kiválást elviselni, ami a különböző fa, és szén tüzelésű fűtési megoldásokkal jár. A HHR hőállósága magasabb, mint az acélé, vetekszik a kerámiával, ugyanakkor korrózióállóbb, mint a többi kémény bélelésre használt anyag. Környezetkímélőbb is azoknál, mivel csak minimális részben tartalmaz bór vegyületet, mint égésgátlót, mely egyre inkább a tiltott alapanyagok közé tartozik. Beépítése ugyanolyan egyszerű és gyors, mint a már bejáratott FuranFlex technológia esetén.

A prototípus kifejlesztése jó példája a vállalati K+F tevékenységnek, ezért érdemes közelebbről is megvizsgálnunk a termékcsaládot, és az új béléscső fejlesztésének lépéseit:

A FuranFlex kéménybélelő technológia lényege, hogy a meglévő kémény kürtőkbe a kompozit kéménybélelő csövet lágy, összehajtott formában húzzák be, melyet aztán forró gőzzel felfújva irreverzibilisen kikeményítenek. A kéménybélés így teljes mértékben átveszi a kémény alakját és belső keresztmetszetét, követi a járat irányváltásait, elhúzásait. Az így bélelt kéménybe a legmodernebb kondenzációs kazánok is beköthetőek.

A fejlesztés a következő lépésekből állt:

  • A lehetséges alapanyagok vizsgálata, ezen belül a megfelelő gyanta, az égésgátló, a töltő- és erősítőanyagok kiválasztása. Az összetétel kialakítása során a következő szempontokat kellett figyelembe venni: impregnáláshoz alkalmas viszkozitás, megfelelő mechanikai szilárdság, lángállóság növelése, környezetkímélő anyagok alkalmazása. A kémény bélelésre használt termékek esetében ugyanis nagyon fontos a tartós és rövid idejű, de intenzív hő- és lánghatásnak való ellenállóság, ezért ennek vizsgálatára, javítására, komoly hangsúlyt fektetett a fejlesztés.
  • A termék alapanyagául szolgáló műgyanta végleges összetételének meghatározása volt a következő lépés. Az alkotóelemek felhasználásával kifejlesztésre kerültek különböző mixtúrák, melyek keverési arányukban tértek el egymástól. Ezekből különböző vizsgálatokkal empirikus úton került kiválasztásra az ideális keverék.
  • A termék sűrűségének és viszkozitásának beállítása volt a következő feladat, hogy az üvegszövet hordozóanyag impregnálására alkalmas legyen a mixtúra, akár már a jelenleg üzemben lévő impregnáló gépeken is.
  • Ez után következett már az üvegszövet felületre felvitt, megszilárdult kompozit termék tulajdonságainak vizsgálata. A kapott béléscső tulajdonságait megvizsgálva az esetleges módosítások elvégzése tartozott még ebbe a feladatkörbe. A mechanikai és éghetőségi vizsgálatokat a társaság saját fejlesztő és anyagvizsgáló laboratóriumában végezte.
  • Ezután a beépítési próbák elvégzése következett a társaság oktató kéményén és tüzeléstechnikai laborjában.
  • Fontos lépés volt a fejlesztés befejezését követően a termék engedélyeztetése, szabadalmaztatása. Mint minden kifejlesztésre kerülő termék, a kémény béléscső forgalmazásához is szükséges a megfelelő engedélyek beszerzése. Magyarországon ezt az engedélyeztetési eljárást – építőanyag lévén – az EMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. végzi.
  • Az utolsó lépés minden fejlesztésben a termék gyártásának megszervezése, a szükséges berendezések beszerzése, átalakítása, a gyártási technológia kiépítése, hogy a prototípus sorozatgyártása megkezdődhessen. Ennek során a szükséges berendezések, beleértve a munkavédelmi és környezetvédelmi eszközöket is, beszerzésre, illetve fejlesztésre kerülnek.
  • A sikeres termékfejlesztést követte a piaci bevezetés. Ehhez szükséges volt az új termékkel szakmai kiállításokon, fórumokon megjelenni, hirdetéseket elhelyezni a megfelelő médiumokban, és ide tartozik a társaság partnerhálózatának tájékoztatása is az új termékről.

A Kompozitor Kft. mindezen feladatokat sikerrel végrehajtotta, ennek köszönhetően már második éve értékesíti sikerrel új termékét.

 

kompozitor muanyagipari fejleszto kft