Magasítások

A foghíj telkek beépítése során a beruházók érthető módon arra törekednek, hogy a megvásárolt területre a lehető legnagyobb épületet építsék, amekkorát csak megengednek az építészeti előírások.

Az építési telket körülvevő épületek sok esetben alacsonyabbak, mint a lehetséges beépítési magasság, ezért a magasabb épület kedvezőtlen kitorkolási helyzetbe hozná a meglevő kéményeket, zavart okozna működésükben.

CEU 5Épül a CEU a szomszédban, így szükség lesz kéménymagasításra  CEU 6Elkészült a CEU tűzfala - a kéménymagasítás után már biztonságosak a szomszédos épület kéményei                                                                                                                             

A beruházók szerencsés esetben már a beépítés tervezési szakaszában bevonnak kéményes szakembert a probléma a megoldása érdekében. A kémény magasításoknak együtt kell haladni az új épülettel, annak szerkezeti elemei nem zavarhatják a meglevő kémények kitorkolási, áramlási viszonyait. Sok felesleges izgalmat és költséget lehet megspórolni azzal, ha a beépítési munkákkal párhuzamosan ütemezve, tervszerűen folynak a kéményes munkák is. Több építkezést kellett már a hatóságoknak leállítani, mert az új épület szintje meghaladta a szomszédos kéményekét ezzel közvetlen életveszélyes helyzetet hozva létre. Nem kell érzékeltetni milyen anyagi veszteség éri a beruházást.

A munka a szomszédos épületek érintett lakásainak részletes felmérésével kezdődik. A felmérés eredménye alapján készül egy előzetes terv, amely a beépítési tervhez igazítva mutatja meg milyen módon oldható meg a környező lakások zavartalan égéstermék elvezetése.

A tervet a Főkétűsz terv jóváhagyóival kell egyeztetni, engedélyeztetni.

Az engedélyeztetett terv birtokában kezdődhet a kivitelezés.

A kivitelezés befejezése után egy megvalósulási terv készül, amely tartalmazza a kivitelezés során, az elő tervtől eltérően megvalósult megoldásokat. A megvalósulási terv alapján lehet kérni a használatba vételi eljáráshoz szükséges Főkétűsz szakvéleményt.

A teljes munka a magasítások beállításán felül kiterjednek kéménybélelésekre, felső megközelítések kialakítására, levegőellátás biztosítására, füstgáz elszívó ventilátorok telepítésére, de akár a magasításokat kiváltó gázkészülék cserékre is. A  képeken ezekre  találunk példát.

CEU 4Ezen a területen gazdaságosabb volt a készülékeket kicserélni. Nyílt égésterű készülékek helyett kondenzációs kazánok lettek beszerelve.                                                                                                             

Hosszú az út az előzetes elképzelések egyeztetésétől a tervezés - kivitelezésen át a használatba vételi eljárás lezárásáig, de kellő szervezési munkával zökkenőmentesen megoldható!

Váci Corner melletti épület

Vci Corner 1Huzatfokozóval szerelt tartalék kémények a Váci Corner szomszédságában

 

Hírek, újdonságok a kémények világából

Érik a kazán-krach Magyarországon: ezeknek a készülékeknek vége, méregdrága lesz a csere

Ma már létezik olyan kéményfelújítási rendszer, amiben vegyes üzemű készülékeket is működésre lehet bírni. Ezekben maradhatnak hagyományos gépek, és kondenzációsokat is be lehet szereltetni. Csupán egy hozzáértő mérnökre van szükség, aki megvizsgálja az adottságokat, és elmondja, milyen termékekkel lehet ezt kivételezni úgy, hogy az a jogszabályoknak is megfeleljen.

Bővebben ...
CONSTRUMA DÍJ 2021

CONSTRUMA DÍJ 2021 - KREA K2+ béléscső rendszer gyűjtőkémények korszerűsítéséhez

A KREA K2+ gyűjtőkémény bélelő rendszer, amely lehetővé teszi turbós és kondenzációs kazánok együttes kémény használatát 2021-ben – egyedüli magyarként - Construma díjat kapott! Különösen büszkék vagyunk rá, mert társaságunk is részt vett a rendszer kifejlesztésében és szakmai bevezetésében!

Bővebben ...
Van megoldás a gyűjtőkéményes készülékcserékre?

Van megoldás a gyűjtőkéményes készülékcserékre?

Nem létezik olyan kazántípus, amelyről kijelenthető, hogy biztosan illeszthető egycsatornás gyűjtőkéményhez. Mint ahogyan az sem, hogy az ilyen típusú füstelvezetőkön lehetetlen a készülékcsere. A megoldás a tervező kezében van, de szüksége van a kéményseprőkkel, a társasház többi lakójával és a készülékgyártóval való együttműködésre, de csak idő kérdése, hogy mikor válik szükségessé a kémény teljes átépítése.

Bővebben ...