KREA K2+ működési elv

Turbós gyűjtőkémények átalakítása vegyes üzemű, kondenzációs gyűjtőkéménnyé Krea K2+ rendszerrel

(Referenciamunkák itt)

Előzmény:

Az elmúlt évtizedekben épült társasházakba leginkább kerámia, vagy acél anyagból készült un. LAS gyűjtőkéményeket építettek be. A koncentrikus gyűjtőkéményekre, zárt égésterű - elterjedt nevén turbós - gázkészülékeket csatlakoztattak. 

A telepítés időpontjában legkorszerűbbnek számító turbós készülékek felett eljárt az idő.  2018 -ban olyan környezetvédelmi és energia hatékonysági előírások (ERP) léptek életbe, amelyeket turbós kazánokkal már nem lehetett teljesíteni, ezért gyártását, forgalmazását, üzembehelyezhetőségét egész Európában megszüntették. Ettől az időponttól kezdődően csak kondenzációs lakásfűtő kazánok helyezhetők üzembe az Magyarország területén is 

Gyűjtőkémény probléma:

A turbós kazánok LAS gyűjtőkéménye nem alkalmas kondenzációs kazánok füstgáz elvezetésére. Egyrészt nem nyomásálló, másrészt nincs felkészítve a nagy mennyiségben képződő kondenzvíz kezelésére. A kondenzációs kazánok távozó füstgázhőmérséklete jelentősen alacsonyabb mint a turbósoké, A 40-60 °C-os  égéstermékből üzemszerűen csapódik ki a készülékben és a gyűjtőkéményben a kondezvíz.

Míg a turbós készülékek magasabb hőmérsékletű égésterméke gravitációs módon távozik, az alacsony hőmérsékletű kondenzációs égésterméket csak a gyűjtőkéményben létrehozott túlnyomásal lehet távozásra bírni. A gyűjtőkéményben túlnyomást a kondenzációs készülékek változtatható fordulatszámú, szabályozott ventilátora hozza létre.
Amennyiben a még nem átalakított gyűjtőkéményre egy időben lenne kondenzációs és turbós kazán kötve, akkor a túlnyomásos égéstermék és a kondenzvíz bejutna az éppen nem működő turbós kazánokba és nagy valószínűséggel tönkretennné azokat, illetve a nagy mennyiségben keletkező kondenzvíz a kürtő és a falak átnedvesedéséhez vezetnének.

KREA K2+ acél béléscsőrendszerből készült vegyes, kondenzációs és turbós készülékek együttes működésére alkalmas gyűjtőkémény.KREA K2+ acél béléscsőrendszerből készült vegyes, kondenzációs és turbós készülékek együttes működésére alkalmas gyűjtőkémény. A pirossal jelölt turbós készülékek együtt üzemelnek a kékkel jelölt kondenzációs készülékekkel a közös gyűjtőkéményen. ÉMI alkalmazástechnikai engedéllyel rendelkező, Construma díjas eljárás.

A feladat:

Az eredeti gyűjtőkéményt olyan túlnyomásos, kondenzációs koncentrikus gyűjtőkéménnyé kell átalakítani, ami mind a magasabb hőmérsékletű (turbós), mind az alacsony hőmérsékletű és sok nedvességet tartalmazó (kondenzációs) égésterméknek is ellenáll, és kiegészítő alkatrészeivel alkalmassá vállik az újonnan felszerelt kondenzációs kazánok füstgázelvezetésére és a gyűjtőkémény  vegyes (kondenzációs - turbós) használatra is.

A megoldás: a KREA K2+ nemesacél béléscső rendszer és elemei

Az újonnan telepített kondenzációs kazánok és a még üzemképes turbós kazánok együttes működését az átmérők méretezéssel történő helyes megválasztásán kívűl a rendszer tartozékát képező, speciálisan erre a célra kifejlesztett magas hővédettségű csappantyú biztosítja .

A KREA K2+ vegyes gyűjtőkémény rendszer alkalmazása több ezer lakásban bizonyította már, hogy:

  • a saválló nemesacél rendszer P1 nyomásosztályú béléscsövei garantálják a gyűjtőkémény  nyomás- és kondenzvíz-állóságát, tartósságát;
  • a bekötőnyílásaiba épített speciális füstgázcsappantyúk megvédik a túlnyomástól és a kondenzvíztől az éppen nem működő gázkészülékeket.
  • kondenzvíz elvezető rendszere védelmet nyújt a gyűjtőkémény és környezetének átnedvesedése ellen.
  • a még üzemképes turbós készülékeket nem kell nem kell egy "gyűjtőkéménytárs" kazánjának meghibásodása miatt kidobni!  

A KREA K2+ vegyes gyűjtőkémény rendszer alkalmazásának előnyei:

  • Nem szükséges az ugyanarra a gyűjtőkéményre csatlakoztatott összes lakás kazánjait egyszerre lecserélni.
  • Ha az átalakított gyűjtőkéményen elromlik egy turbós kazán, akkor már a többi lakótól függetlenül, további gyűjtőkémény átalakítások nélkül, gyorsan lecserélhető a készülék. Ez nagyon fontos szempont a téli időszakban, hiszen nem mindegy, hogy napokig, hetekig  fűtés/meleg víz nélkül marad egy lakás.
  • A gyűjtőkémény átalakítása előzetes felmérés után, nagyobb bontások nélkül, egy nap alatt elvégezhető.
  • A lakások állagát nem romboló, szembetűnő külső változtatások nélküli, minden szempontból korszerű, tartós megoldás.

Az eljárást az ÉMI (Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs NKht.) bevizsgálta és arról Alkalmazástechnikai Bizonyítványt adott ki, melyben a kivitelezési technológiát és az alkalmazható anyagokat is rögzítették.emi

A KREA K2+ innovatív technológia előremutató műszaki megoldásait, 2015-ben CONSTRUMA díjjal jutalmazták.

A rendszer egyes elemei szabadalmi oltalom alatt állnak!

A KREA K2+ rendszer gyártója: 

kemeny logo   Magyar Kéménygyártó Kft. Construma díjHírek, újdonságok a kémények világából

Érik a kazán-krach Magyarországon: ezeknek a készülékeknek vége, méregdrága lesz a csere

Ma már létezik olyan kéményfelújítási rendszer, amiben vegyes üzemű készülékeket is működésre lehet bírni. Ezekben maradhatnak hagyományos gépek, és kondenzációsokat is be lehet szereltetni. Csupán egy hozzáértő mérnökre van szükség, aki megvizsgálja az adottságokat, és elmondja, milyen termékekkel lehet ezt kivételezni úgy, hogy az a jogszabályoknak is megfeleljen.

Bővebben ...
CONSTRUMA DÍJ 2021

CONSTRUMA DÍJ 2021 - KREA K2+ béléscső rendszer gyűjtőkémények korszerűsítéséhez

A KREA K2+ gyűjtőkémény bélelő rendszer, amely lehetővé teszi turbós és kondenzációs kazánok együttes kémény használatát 2021-ben – egyedüli magyarként - Construma díjat kapott! Különösen büszkék vagyunk rá, mert társaságunk is részt vett a rendszer kifejlesztésében és szakmai bevezetésében!

Bővebben ...
Van megoldás a gyűjtőkéményes készülékcserékre?

Van megoldás a gyűjtőkéményes készülékcserékre?

Nem létezik olyan kazántípus, amelyről kijelenthető, hogy biztosan illeszthető egycsatornás gyűjtőkéményhez. Mint ahogyan az sem, hogy az ilyen típusú füstelvezetőkön lehetetlen a készülékcsere. A megoldás a tervező kezében van, de szüksége van a kéményseprőkkel, a társasház többi lakójával és a készülékgyártóval való együttműködésre, de csak idő kérdése, hogy mikor válik szükségessé a kémény teljes átépítése.

Bővebben ...