1117 Budapest, Budafoki út 183.
Tel.: 464-5881, 464-5812
Fax: 464-5882
E-mail: info@diametrus.hu
Diametrus
Kutató, Fejlesztő, Szolgáltató Kft.
Nyitólap
VEGYES ÜZEMŰ GYŰJTŐKÉMÉNY!

Turbós gyűjtőkémények átalakítása vegyes üzemű, kondenzációs gyűjtőkéménnyé Krea K2+ rendszerrel

Előzmény:

  • Az elmúlt évtizedekben épült társasházakba leginkább kerámia, vagy samott gyűjtőkéményeket építettek be, melyekre turbós gázkazánokat csatlakoztattak. Az ilyen típusú égéstermék-elvezetők a hagyományos, gravitációs kéményekhez hasonlóan szállítják el a füstgázt.
  • A sorozatos jogszabályváltozások végső eredményeként a turbós készülékek üzembe helyezhetősége, forgalmazása megszűnt. 2019-ben már csak az Európai Unió széndioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló rendeletének (ErP) megfelelő kondenzációs kazánok szerelhetők fel az elromlott gázkazánok helyére.

A probléma:
A turbós kazánok gyűjtőkéménye nem alkalmas kondenzációs kazánok füstgáz elvezetésére. Egyrészt nem nyomásálló, másrészt nincs felkészítve a nagy mennyiségben képződő kondenzvíz kezelésére. A kondenzációs kazánok füstgáza hidegebb és nedvesebb a turbósokénál, ezért csak a gázkészülék által előállított túlnyomással távozik maradéktalanul a kéményből. Amennyiben a még nem átalakított kéményre egy időben lenne kondenzációs és turbós kazán kötve, akkor a túlnyomásos égéstermék és a kondenzvíz bejutna az éppen nem működő turbós kazánokba és tönkretehetné azokat, illetve a nagy mennyiségben keletkező kondenzvíz a kürtő átnedvesedéséhez vezetne.

Megoldás:
A kéményt olyan túlnyomásos, kondenzációs gyűjtőkéménnyé kell átalakítani, ami mind a magas hőmérsékletű (turbós), mind az alacsony hőmérsékletű és sok nedvességet tartalmazó (kondenzációs) égésterméknek is ellenáll, ezáltal alkalmas az újonnan felszerelt kondenzációs kazánok füstgázelvezetésére is, akár vegyesen csatlakoztatva turbós és kondenzációs készülékeket. A megoldás a Krea K2 + acél béléscső rendszer, melynek nélkülözhetetlen eleme a magas hő-védettségű füstgázcsappantyú alkalmazása.
Az átalakítás eredményeként:

  • A Krea K2+ saválló nemesacél rendszer P1 nyomásosztályú béléscsövei garantálják a kémény tartósságát, nyomás- és kondenzvíz-állóságát;
  • A bekötőnyílásokba épített speciális füstgázcsappantyúk megvédik a túlnyomástól és a kondenzvíztől az éppen nem működő gázkészülékeket;
  • A Krea K2+ kondenzvíz elvezető rendszere védelmet nyújt a kémény átnedvesedése ellen.

A KREA K2+ rendszer alkalmazásának előnyei:

  • Nem szükséges az ugyanarra a kéményre csatlakoztatott összes lakás még problémamentesen működő kazánjait egyszerre lecserélni.
  • Ha elromlik egy turbós kazán, a többi lakótól függetlenül, további kémény-átalakítások nélkül, gyorsan lecserélhető a készülék. Ez nagyon fontos szempont a téli időszakban, hiszen nem mindegy, hogy napokig, vagy esetleg hónapokig marad fűtés/meleg víz nélkül egy lakás.
  • A kémény átalakítása előzetes felmérés után, nagyobb bontások nélkül, egy nap alatt elvégezhető.

A KREA K2+ kéményrendszer előremutató műszaki megoldásait, 2015-ben CONSTRUMA díjjal jutalmazták.

Az eljárást az ÉMI (Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs NKht.) bevizsgálta és arról Alkalmazástechnikai Bizonyítványt adott ki, melyben a kivitelezési technológiát és az alkalmazható anyagokat is rögzítették.

A rendszer egyes elemei szabadalmi oltalom alatt állnak!

Az eljárás része a felújított kémény hő-, és áramlástechnikai méretezése, amely alátámasztja a rendszer működőképességét!

Tekintse meg eddig elvégzett kivitelezésünket!

A kémény-átalakítás menete:

1. Előkészítjük a kéményt annak pontos fizikai felméréséhez, illetve a meglévő készülékek ideiglenes lecsatlakoztatásával lehetővé tesszük az acél béléscső fogadására.2. A felmérés méretadatai alapján összeállítjuk a bélésszerkezetet, melyet a kémény felső kitorkollásánál bevezetve teljes hosszában béleljük a kürtőt.


3. A kazáncsatlakoztatásoknál beépítjük a speciális füstgázcsappantyúkat, valamint kialakítjuk az alsó kondenzátumelvezetési pontot is.


4. Mérőműszerrel ellenőrizzük a megfelelő nyomásállóságot.


5. A membrános takarólemezek felhelyezését követően, a kazánokat visszacsatlakoztatjuk.

A KREA K2+ innovatív technológia lehetővé teszi, hogy a lakások állagát nem rombolva, szembetűnő külső változtatások nélkül, minden szempontból korszerű, tartós megoldást nyújtsunk.
A Diametrus Kft. a kémény felújítása mellett vállalja a gázkészülékek cseréjét, és az engedélyezési folyamat teljes lebonyolítását is.

Kéménybajok
Egyedi kémények bélelése
Túlnyomásos gyűjtőkémény
Új technológia!
Kerámia gyűjtőkémények (Schiedel, Leier) átalakítása
Ipari kémények felújítása
Szerelt kémények építése
Zárt égésterű készülékek
kéménye
Esővíz elvezetők
rekonstrukciója
Szellőzőjárat tisztítás
Betonfúrás
Egyéb szolgáltatásaink
Fényképek, videók
Referenciák
Önről
Rólunk
Kapcsolat


Az erozió folytán előtünnek
a betonvasak
Tisztítás, tágításSzétválasztott rendszer
égési levegő beszívási
részÉgési levegő járat
szigeteléseÉgési levegő járat
gipszkartonozása