Gyűjtőkémény korszerűsítés akár egy nap alatt

Gyűjtőkémény korszerűsítés akár egy nap alatt

A Diametrus Kft évek óta korrekt üzleti kapcsolatban van a Gépész Holdinggal. A Gépész Holding a Bosch és Baxi kazánok beszállítója és náluk szerezzük be a fűtésszerelési anyagok túlnyomó többségét is.

Országos hálózata ( 22 db szakáruház) és az üzleti partnerei közötti információ áramlást rendszeres, színvonalas kiadványával a Gépész Magazin megjelentetésével segíti. A magazinban rendszeresen beszámolnak a szakmai újdonságról is, így kaphattunk lehetőséget bemutatnunk a KREA K2+ acél kéménybélelő rendszert a Gépész Magazin 2021/06 lapszámában.

Reméljük a Gépész Holding szakáruházaiba vásárolni járó gázszerelő kollégák közül egyre többen fogják a Magyar Kéménykonzorcium által jegyzett cikk alapján felismerni a KREA K2+ rendszerrel felújított vegyes gyűjtőkémények nyújtotta lehetőségeket!

Gyűjtőkémény korszerűsítés akár egy nap alatt

Néhány éve megszűnt Magyarországon a zárt égésterű, hagyományos működésű gázkészülékek (ismertebb nevükön turbós készülékek) forgalmazása. Szinte azonnal jelentkezett a probléma a gyűjtőkéményes rendszerek esetén.

Magyar Kémény Konzorcium - Közös kémény, közös érdek

Ugyanis a hagyományos füstgáz elvezetés mellett, azonos gyűjtőkéményre nem kerülhetnek turbós és kondenzációs gázkazánok. Viszont az üzemképtelenné vált turbós készülékek helyett új turbós készülékek már nem kaphatók. Igazi 22-es csapdája helyzet. Szerencsére azonban erre már létezik megoldás. Vagyis létezik olyan gyűjtőkémény amely alkalmas arra, hogy alkalmazásával együtt működjenek a még üzemképes turbós és az újonnan beépített kondenzációs gázkazánok.

A Construma díjat is elnyert KREA K2+ gyűjtőkémény korszerűsítési rendszer rendelkezik a szükséges ÉMI tanúsítvánnyal is, mely ATB a „Gyűjtőkémény kiváltása túlnyomásos üzemű, gyűjtő rendszerű égéstermék elvezető berendezéssel, kondenzációs és vegyes üzemű (kondenzációs és turbós) gázkészülékekhez.” - címmel került 2019-ben kiállításra.

Mi is a probléma?

A hagyományos turbós gázkészülékek jelenlegi gyűjtőkéménye gravitációs üzemű. A készülékbe épített ventilátornak csupán az a feladata, hogy az égési levegőt az égéstérbe szívja és az égésterméket a hőcserélő és a bekötővezeték ellenállását leküzdve a becsatlakoztatási pontig eljuttassa. A kéménybe való becsatlakozásnál a nyomásérték előírása 0 Pa, melyet a készülék beüzemelésekor szűkítő gyűrűkkel kellett beszabályozni a beüzemelő szakembereknek.

A hagyományos turbós gyűjtőkéménynél a függőleges szakaszból az égéstermék gravitációs módon, huzat hatására távozik a szabadba.  A kéményben az égési levegő és az égéstermék ágat egy nyílással is össze kellett kötni, hogy a két tér nyomáskülönbsége kiegyenlítődjön – ezért is hívják ezeket a régi típusú rendszereket kiegyenlített gyűjtő kéménynek.  Ezzel szemben, a kondenzációs kazánok működése és az égésterméke is jelentős mértékben eltér a turbós készülékek tulajdonságaitól. Az ERP-nek megfelelő gazdaságos és környezetbarát kondenzációs kazánok égésterméke, az alacsonyabb hőmérséklete miatt, gravitációs módon már nem tud távozni a kéményjáraton keresztül, csak a beépített ventilátora által létrehozott túlnyomás segítségével. Emellett folyamatosan jelentős mennyiségű kondenzvíz is keletkezik, melynek elvezetéséről gondoskodni kell. A kondenzációs kazán változó fordulatszámú ventilátora lehetetlenné tenné a hagyományos kiegyenlített gyűjtőkéményre vonatkozó 0 Pa-os beszabályozási előírás teljesítését.

Gyűjtőkémény korszerűsítés akár egy nap alatt

A kondenzációs készülékek működéshez magasabb rendű követelmény szintet teljesítő rendszerek szükségesek. Ahol kondenzációs kazánt csatlakoztatnak a gyűjtőkéményre, ott – ellentétben a hagyományos turbós gyűjtőkéménnyel – a túlnyomásos P1-es nyomásosztálynak kell megfelelni, és fel kell készíteni az állandó kondenzátum terhelésre. Ez nem oldható meg átalakítások nélkül.

A gyűjtőkémény KREA K2+ rendszerrel történő felújítása után egy olyan kondenzációs kazánok üzemelésére is alkalmas LAS gyűjtőkéményt kapunk, amelyen a kondenzációs és turbós készülékek tetszőleges arányban lehetnek rákötve.

Maga a nemesacélból készült bélelőrendszer az eredeti égéstermékelvezetőbe (vagy a helyett) kerül beépítésre.

  • A kettős gumigyűrűs tömítéssel rendelkező saválló nemesacél béléscső garantálja a kémény nyomás- és kondenzvízállóságát.
  • A bekötőnyílásokba épített speciális, magas hőmérséklet-tartományban is működőképes füstgázcsappantyú megvédi a túlnyomástól és a kondenzvíztől az éppen nem működő kazánokat.
  • A saválló acél kondenzvíz elvezető rendszere védelmet nyújt a kémény átnedvesedése ellen.
  • A beépíthető kondenzvíz szivattyú minden esetben megoldást jelent a kondenzvíz folyamatos eltávolítására, ha az gravitációsan egyébként nem megoldható.
  • Speciális csatlakozó eleme lehetővé teszi a kazán kondenzvízének közvetlen visszavezetését, az átalakított közös kéménybe.
  • A kialakított beépítési mód nem jár nagy rombolással, és lehetővé teszi az egy nap alatt történő beépítést is.

Gyűjtőkémény korszerűsítés akár egy nap alatt

Az újonnan telepített kazánok speciális beszabályozására sincs szükség, a gázkazánok a gyártók által megadott paraméterekkel teljesítik az ERP előírásokat.

A vegyes gyűjtőkéményeknél a cserélhető kazánok mennyisége nincs megkötve, a mére-tezéseknek megfelelően biztosítani lehet, hogy Pl. egy eredetileg csak turbó kazános gyűjtőkémény esetében a KREA K2+ átalakítást követően: 

  1. Tovább működhet, mint turbós gyűjtőkémény, a turbós kazánokkal.
  2. Lecserélhető az összes készülék kondenzációs kazánra   
  3. A két szélső eset között bármilyen kombinációban üzemelhet turbós és kondenzációs kazán vegyesen csatlakoztatva.

A KREA K2+ rendszerrel történő felújítás után a készülékcsere bármikor végrehajtható, természetesen a szerelés utáni átvételt az érvényes protokoll szerint készülékenként el kell végezni!

A KREA K2+ rendszer beépítése precizitást és technológiai fegyelmet igényel, ezért azt csak a telepítésre felhatalmazott kémény kivitelezők végezhetik. A rendszer kifejlesztői a felhatalmazások megadásánál a földrajzi elhelyezkedést is figyelembe vették, így az egész országot lefedő kémény kivitelezői hálózatot hozott létre. A kivitelezők listája megtalálható a www.kemenykonzorcium.hu weblapon.

Ugyanitt található az országos referencia lista is, a már eddig nagy számban megvalósított KREA K2+ gyűjtőkémény felújításokról.

Forrás: https://gepesz.hu/blog/details.php?hir=1327&Gyűjtőkémény+korszerűsítés+akár+egy+nap+alattMagyar Kémény Konzorcium www.kemenykonzorcium.hu