1117 Budapest, Budafoki út 183.
Tel.: 464-5881, 464-5812
Fax: 464-5882
E-mail: info@diametrus.hu
Diametrus
Kutató, Fejlesztő, Szolgáltató Kft.
Nyitólap
Túlnyomásos gyűjtőkémény

Aki gyűjtőkéményt használ, tisztában van vele milyen nehéz helyzetbe kerül, ha gázkészüléket kell valamilyen okból cserélnie.
Miközben a gyűjtőkémények, és a rájuk csatlakoztatott, gázkészülékek műszaki állapotai – az egyébként elvárható felújítások hiányában – folyamatosan romlottak, addig a gyűjtőkéményekkel és gázkészülékekkel foglalkozó szabványelőírások az utóbbi években egyre szigorodtak.
Mivel a gyűjtőkéményen keresztül a rájuk csatlakozó lakások összeköttetésben vannak egymással, ezért ha egy lakásban gázkészüléket cserélnek, az kihatással van az összes lakásra. Így a teljes kéményrekonstrukció mellett az összes a kéményre csatlakoztatott készüléket is le kell cserélni korszerű, zárt égésterű berendezésre! Hasonlóan kell eljárni az állagromlott gyűjtőkémények felújítása esetében is, a rekonstrukció együtt kell, hogy járjon a gázkészülékek cseréjével.
A telepített készülékeknek a 2016. júliusában hatályba lépett, a zárt égésterű, energia hatékony gázkészülékek kizárólagos telepíthetőségére vonatkozó – ún. ERP – uniós direktíváknak kell megfelelni, amelyet kondenzációs készülékekkel lehet teljesíteni. Kivétel a szabály alól a turbós vízmelegítő készülék, amely továbbra is telepíthető.
A készülék cserék tervezése során figyelembe kell venni, hogy turbós és kondenzációs készülék eltérő üzemelési tartományaik miatt ugyanarra a kéményjáratra nem lehetnek rákötve!

Végleges megoldást kínálunk
Napjainkra már megszülettek a végleges, optimális komplex felújítási módszerek a gyűjtőkéményekre, amelyek egyaránt megfelelnek a kémény és gázberendezésekre vonatkozó legújabb előírásoknak is. A megoldások kiválasztásánál, tervezésnél célszerű figyelembe venni a közeljövőben bevezetésre kerülő újabb szigorítást is – a gázkonvektorok használatának kivezetését.
A felszerelt készülékek zárt égéstere miatt nem fordulhat elő az égéstermék visszaáramlása a lakóterekbe. A zárt égéstér azt jelenti, hogy nincs többé kapcsolat a kazán égéstere és a lakás légtere között, és ennek következtében a lakások sincsenek légtér-kapcsolatban egymással. Így sikerül kiküszöbölni a hagyományos gyűjtőkémények legnagyobb veszélyforrását: az egymással a kéményen és a nyílt égésterű készülékeken keresztül kölcsönhatásba levő belső légtereket.

Teljes körű szolgáltatás
Társaságunk a teljes gyűjtőkémény felújítás- gázkészülék csere munkafolyamatot egy kézben tartva végzi el, így garantáljuk, hogy a megrendelő ne legyen kitéve a különböző szakmák egymásra mutogatásának, illetve a hatósági átadások nehézségeinek.
A kivitelezési munkák előtti tervezési/méretezési/engedélyezési szakasz biztosítja, hogy a lehető legjobb leginkább költséghatékony megoldás kerüljön kivitelezésre, míg az elkészült munka szakhatósági átadása garantálja a megfelelő minőséget, üzembiztonságot.

A Diametrus Kft. 14 éve foglalkozik kéményfelújításokkal, ezen belül specialitásunk a gyűjtőkémények felújítása Már ezres nagyságrendben végeztünk ilyen jellegű munkákat.


A lehetséges felújítási módok1., Koncentrikus (cső a csőben) rendszerű gyűjtőkémény (Leginkább javasolt!!)


                          

A gyűjtőkémény a szükséges mértékű gépi tisztítás, felmarás után FuranFlex bélelést kap. A létrejött sima, tiszta felület biztosítja, hogy az égési levegő akadálytalanul, pormentesen kerüljön az egyes készülékek égésterébe. Az égéstermék a kémény tengelyvonalába helyezett megfelelő átmérőjű nyomásálló acélcsövön keresztül távozik a külső térbe. Lakásonként egy-egy koncentrikus bekötőidom áll rendelkezésre az új kondenzációs készülék csatlakoztatására.
Ajánlott: minden olyan esetben, amikor a felújítandó gyűjtőkémény elegendő belső átmérővel rendelkezik, vagy feltágítható a koncentrikus rendszer befogadásához szükséges méretre. 

2., Szétválasztott rendszerű gyűjtőkémény
A gyűjtőkémény a szükséges mértékű gépi tisztítás, marás után FuranFlex bélelést kap. Az elkészült bélelés csak az égéstermék elvezetését szolgálja. Az égési levegőt az épület falának a legközelebbi lehetséges ponton történő sátfúrásával, a külső légtérből vezetjük a gázkészülékhez.
Ajánlott: Szűk, nem tágítható gyűjtőkémények esetében, amikor nem áll megfelelő keresztmetszet rendelkezésre a koncentrikus elvezetéshez.
Hátránya a lakáson belül viszonylag hosszan vezetett égési levegő csövek látványa.Túlnyomásos gyűjtőkéményre történő átalakítás esetén a gázkészülék cserék miatt egyszer és mindenkorra megszűnik a szénmonoxid visszaáramlás veszélye, csökken a gázfogyasztás, nincs központi ventillátor, ezért nem keletkezik üzemeltetési-, és karbantartási költség sem. A biztonság megnövekedése pénzben megfizethetetlen, az átalakítás költségei a kisebb gázfogyasztás miatt néhány éven belül (minél jobban drágul a gáz, annál gyorsabban) megtérülnek.


Annak érdekében, hogy megrendelőink az átalakítás során a lehető legkevesebb ideig legyenek gáz nélkül, a folyamatokat összehangoltan, egy időben végezzük. A felmérés, tervezés, szerződés, időpontok egyeztetése, és beszerzések után a kivitelezés néhány nap alatt megvalósítható.

1. nap: Megtörténik a kémény tisztítása, marása. Ekkor a lakásokban lezárjuk a kéménycsatlakozásokat, így a por nem kerülhet be a lakóterekbe.. Elkezdödnek a régi gázkészülékek leszerelési és az új készülékek felszerelési munkái..

2. nap: Folytatódnak a készülékek le-felszereléseinek munkái, és az esetleges átalakítások annak érdekében hogy a teljes hálózat megfeleljen gázszabvány aktuális előírásainak (Menetes csőkötések kiváltása, gáztűzhely csatlakozások helyes kialakítása).Ezzel egy időben készül a kémény belső méreteit követő béléscsövezése nyomásálló bekötőidomok felhasználásával.

3. nap: Égési levegő utánpótlások kiépítése, bekötési állapotok véglegesítése, visszajavítás a lakásokban, készülékek beüzemelése.


A kivitelezési munkákra fordított idő mellett még a gázszolgáltató és a kéményseprő szolgáltató átvételi eljárására kell időt szakítani, ekkor kell otthon tartózkodni.

Az eredmény: egy megbízhatóan működő kémény, amelyre a jelenleg legkorszerűbb, legbiztonságosabb energiatakarékos gáz vízmelegítők, fűtőkészülékek vagy kombi készülékek égéstermék elvezetői csatlakoznak, miközben a korábbiakban balesetveszélyt jelentő égési levegő utánpótlás a gázkészülékbe épített kis ventilátor segítségével a lakáson kívülről kerül az égéstérbe. "Melléktermékként" az átalakítás után a teljes lakás megfelel a hatályos gázbiztonsági normáknak is!

A munka teljes folyamata a tervezéstől a kivitelezésen át a szakhatósági engedélyek beszerzése egy kézben összpontosul, a Diametrus Kft. a munkát generál kivitelezőként végzi.

A korszerűsítés hivatalos elnevezése: Nyitott égésterű gyűjtőkémény kiváltása túlnyomásos üzemű gyűjtő rendszerű égéstermék elvezető berendezéssel. Társaságunk ennek az eljárásnak társtulajdonosa (a Maxkamin Kft. mellett), a módszer az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft-nél került törzskönyvezésre.

A kivitelezést jogszerűen csak e két társaság végezheti.

 

Segítség a finanszírozásban

Jelenleg a finanszírozás könnyítésére államilag kamattámogatott hitel vehető igénybe. A „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel”-ről itt olvashat.

 

Kéménybajok
Egyedi kémények bélelése
Túlnyomásos gyűjtőkémény
Új technológia!
Kerámia gyűjtőkémények (Schiedel, Leier) átalakítása
Ipari kémények felújítása
Szerelt kémények építése
Zárt égésterű készülékek
kéménye
Esővíz elvezetők
rekonstrukciója
Szellőzőjárat tisztítás
Betonfúrás
Egyéb szolgáltatásaink
Fényképek, videók
Referenciák
Önről
Rólunk
Kapcsolat


Az erozió folytán előtünnek
a betonvasak
Tisztítás, tágításSzétválasztott rendszer
égési levegő beszívási
részÉgési levegő járat
szigeteléseÉgési levegő járat
gipszkartonozása