1117 Budapest, Budafoki út 183.
Tel.: 464-5881, 464-5812
Fax: 464-5882
E-mail: info@diametrus.hu
Diametrus
Kutató, Fejlesztő, Szolgáltató Kft.
Nyitólap
Társaságunk a FuranFlex technológia alkalmazásában piacvezető Magyarországon.


Egyedi kémények bélelése

Szétmaródott alumínium béléscsőAz eddig használt bélésanyagok (alumínium, acél) rövidebb ideig képesek ellenállni a kéményben jelentkező igénybevételnek. Néhány év alatt átkorrodálhatnak a lecsapódó savak miatt, így a füst a lakótérbe szivároghat.Szétmaródott alumínium tisztító idom A szilárd tüzelőanyaggal szemben a gáz égésekor keletkező szénmonoxid és széndioxid színtelen, szagtalan, ezért nem észrevehető. A szénmonoxid háromszázszor erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, ezért már kis koncentrációja is halált okoz. Magyarországon évente még mindig sokan halnak meg ilyen füstgázszivárgás miatt. Cikk a CO veszélyről.
Magyar kutatómérnökök ezért fejlesztették ki a háromrétegű, hőre keményedő műanyaggal történő kéménybélelési technológiát, amely jelenleg Európa nyolc országában szabadalmaztatott eljárás.

A FuranFlex anyag üvegszállal erősített hőre keményedő műgyanta (kompozit). Erős, mint az acél, korrózió-, sav-, és lúgálló. Tartósan ellenáll a füstgázok hőterhelésének is. A hazai minősítő intézetek 500 °C fokig vizsgálták az alapanyagot. Megállapították, hogy gáz- és olajfűtésnél 200 °C fokos tartós, és 250 °C fokos csúcsterhelésnek vethető alá a kéménybélés.
A Furanflex anyagának hővezető képessége kb. 750-szer rosszabb, mint az alumíniumnak. Míg ez az érték a kompozit műanyagnál 0,4 W/mK, addig az alumíniumnál 300 W/mK, a koracélnál 16 W/mK. Egyebek mellett ez jelentősen javítja a kazán teljesítményét is.

 • Hő és hidegálló
 • Hőszigetelő
 • Korrózióálló
 • Nagy szilárdságú
 • Választható átmérőjű
 • Tökéletes gáztömörségű
 • Változtatható átmérőjű egy béléscsövön belül is
 • Jobb huzatot biztosít
 • Bármilyen keresztmetszetű forma kialakítható
 • Kis tömegű
 • Tetszőleges hosszúságú
 • Falbontás nélkül beépíthető
 • Rövid idő alatt beépíthető
 • Vékony falvastagságú
 • Egyszerűen kezelhető
 • Sima belső felületű
 • Korlátlan működési időt biztosít
FuranFlex kéménybélelési technológia

1. Felmérés
Munkatársaink az ingyenes (csak Budapest területén) helyszíni felmérés során ipari kamerával átnézik a kémény teljes belső felületét, kitöltik a minden fontos információt tartalmazó adatlapot. Az alkalmazott kazán típusát és a fennálló lehetőségeket figyelembe véve meghatározzák a kéménybélés hosszát, átmérőjét. Az adatok alapján már a helyszínen, vagy hamarosan telefonon/mailben/faxon árajánlatot adunk. Ennek elfogadása esetén megtörténik a munka időpontjának egyeztetése.

2. Kéménybélelés
Elengedhetetlen a kéménykürtő belső felületének előkészítése. Ez jelentheti a szükséges méretre tágítást, és/vagy a belógó téglák, habarcsdarabok eltávolítását. Az egyenletes átmérő elérése zajjal jár, de falbontásra nincs szükség. Ekkor kerülnek kialakításra a bekötő-, és tisztítónyílások is.
Az előkészített kürtőbe felülről befűzzük a méretre szabott, lágy FuranFlex csövet.
A tömlő felfújás után felveszi a kémény alakját, függetlenül annak méretétől, esetleges deformálódásaitól, majd gőz hatására rövid időn belül megszilárdul. A füstgáz csatlakozó acél idomokba ilyenkor oldhatatlanul beledagad és ragad a kéménycső. A FuranFlex tömlő tehát bármilyen geometriájú kéménybe beépíthető maximális keresztmetszet kihasználás mellett, ezzel lehetővé válik az optimális teljesítményű kazán alkalmazása.
A megkeményedett cső fúrható, fűrészelhető. A kémény tetején esővédő (Meininger) tárcsát, alján a legújabb szabványoknak megfelelő rozsdamentes acél tisztító ajtót építünk be.

Furanflex videó

Kéménybélelési technológiák összehasonlítása

Bélelés alumínium csővel Bélelés FuranFlex-szel Bélelés acélcsővel
 Korrózióállóság
Gyengén sav-, és lúgálló
Savakkal szemben nagyon jó, lúgokkal szemben jó
Savakkal szemben jó, lúgokkal szemben jó
 Tartósság
6-12 év (igénybevételtől függően)
25 év gyártói garancia
12 év felett
 Hasznos  keresztmetszet
Kör keresztmetszet
Felveszi a kémény teljes keresztmetszetét
Kör keresztmetszet
 Légellenállás
Jó (egyenes részeknél az illesztések nem tökéletesek)
Flelxibilis cső: redőzete miatt nagyobb légellenállás
Nagyon jó (teljesen sima, összefüggő felület)

Flelxibilis cső: redőzete miatt nagyobb légellenállás
 Felhasználhatóság
Elhúzásos kéményekbe csak falbontással tehető be
Elhúzásos kémények bélelése bontás nélkül
Elhúzásos kéményekbe csak falbontással tehető be
 Gáztömörség
Rossz (toldásoknál rések, gáz és sav szivárog)
Tökéletes (nincs toldás)
Jó (toldásoknál kisebb rések, gáz és sav szivároghat)
 Hővezetés
Jó hővezető, a külső hőmérséklet lehűti, ezért a füstgáz lecsapódás jelentős
Hőszigetelő, a lecsapódás ezért kisebb
Jó hővezető, a külső hőmérséklet lehűti, ezért a füstgáz lecsapódás jelentős
 Hőtágulás
Rések nőhetnek
Nincsenek rések
Rések nőhetnek
 Ár
Olcsó
Drágább
Legdrágább

Minden egyedi kémény béleléséről kivitelezői nyilatkozatot, és garanciajegyet (25 év korróziós garancia!) adunk megrendelőnknek.

További információkat a FuranFlex technológiáról ide kattintva olvashat.Néhány szó az égési levegő utánpótlásról:

1 köbméter földgáz elégéséhez 10 köbméter levegőre van szükség, amit a nyílt égésterű készülék a helyiségből szív e". Egy átfolyós vízmelegítő, vagy átlagos fali cirkó gázfogyasztása 2- 3 köbméter óránként. Ez annyit jelent, hogy egy ilyen készülék megfelelő üzeméhez legalább 20- 30 köbméter friss levegőnek kell bejutni a helyiségbe a szabadból. Ha ez a légmennyiség nem tud bejutni, akkor a készülékben az égés tökéletlenné válik, ami gazdaságtalan üzemhez, koromképződéshez, a szénmonoxid megnövekedéséhez, baleset veszélyhez vezet. Ha tökéletlen égés jeleit tapasztaljuk, célszerű körülnézni, hogy a szükséges mennyiségű égési levegő bejutása megoldott-e. Számos esetben tapasztaljuk, hogy a gázkészülék a szabadba vezető ajtó, ablak kinyitásakor szinte fellélegzik, a láng színe, nagysága megváltozik. Ekkor biztos, hogy zárt nyílászáróknál nem megoldott a szükséges égési levegő utánpótlása.
Napjainkban egyre terjed a fokozott légzárású nyílászárók (pl műanyag ajtók, ablakok) beépítése. A nyílt égésterű gázkészülék szempontjából ez roppant kedvezőtlen, mert az égéshez szükséges levegő nem juthat be a külső térből. Ilyen nyílászárót a gázkészüléket tartalmazó helyiségen csak akkor szabad elhelyezni, ha az égési levegő pótlását biztosító légbevezető elemek is beépítésre kerülnek. Ezek méretét és fajtáját a szabványok és előírások határozzák meg, beépíthetőek az ablakkeretbe, vagy a falba is. (A légbeeresztők alkalmazása a falak szárazon tartása, és a gombásodás elkerülése miatt is nagyon előnyös.)
Cikk: Tudományosan az égési levegő utánpótlásról


FONTOS:

Kémények rekonstrukciója, bélelése után, vagy gázkészülék cseréje előtt a kéményseprői szakvélemény beszerzése kötelező. Részlet a 27/1996. (X.30.) jelenleg hatályos BM rendeletből:

11. § (3) Újonnan épített, vagy javított, illetőleg újból használatba vett kéményeket és tartozékait csak azok megfelelőségét tanúsító kéményseprői szakvélemény birtokában lehet üzemeltetni.

11. § (4) Gázüzemű, továbbá - a tüzelési mód vagy a kémény terhelésének megváltozása esetén - más tüzelőberendezést meglévő kéménybe kötni csak a kémények megfelelőségét és terhelhetőségét tanúsító kéményseprői szakvélemény birtokában szabad.

 


Kéménybajok
Egyedi kémények bélelése
Túlnyomásos gyűjtőkémény
Új technológia!
Kerámia gyűjtőkémények (Schiedel, Leier) átalakítása
Ipari kémények felújítása
Szerelt kémények építése
Zárt égésterű készülékek
kéménye
Esővíz elvezetők
rekonstrukciója
Szellőzőjárat tisztítás
Betonfúrás
Egyéb szolgáltatásaink
Fényképek, videók
Referenciák
Önről
Rólunk
Kapcsolat

Átnedvesedett kéményÁtnedvesedett, szétfagyottSzűkület (ipari kamerás)FuranFlex bélelés makett Béléscső felfújás előtt A megszilárdúlt béléscső felvette a kürtő alakját Kibélelt, magasított, hőszigetelt egyedi kémény